MÜLTECİLER VE MÜBADİLLER

MÜLTECİLER VE MÜBADİLLER


Mülteciler ve Mübadiller

Tuncay Ercan Sepetçioğlu (2014), konunun hem geniş bir kapsam içermesi hem de disiplinler arası araştırmalar nedeniyle her iki ülkede de mülteci, mübadil, göçmen, göçebe, muhacir, macur veya majiris (Balta, 2014), patriyot ve terk edilmiş bölge isimleri gibi toplumları tanıtılacak birçok kavram olduğunu ifade etmektedir. Bununla birlikte mübadil kavramının uluslararası literatürle uyuşmadığını da belirtmektedir.

Türkiye'deki mübadil kavramından Sepetçioğlu söz etmektedir. Onun, mübadil adını seçmesinin nedeni diğer göçmen topluluklardan farklılıklarını göstermesidir. Her ne kadar başlangıçta muhacir (refugee) adı kullanılmış olsa da, akademik araştırma makaleleriyle ilişkili olarak mübadil (exchangee), farkı belirtmek için tercih edilen bir kavram haline gelmiştir.

Bu anlamda mülteci kavramı, Yunanca Prosfyges (mülteci) ile paralel olarak, 1922-23 göçmenlerini tanımlamak için tercih edilmektedir. Dahası, Evangelia Balta kavramlar arasında başka bir ayrım önermektedir. Yazara göre, Lozan Antlaşması'ndan sonra İç Anadolu'dan ve Pontos'un (Karadeniz) bir kısmından göç etmek zorunda kalan insanlar da kendilerini mülteci olarak değerlendirmemektedir. Onlar ise Prosfyges (mülteci) yerine, antallismos (exchangee) (2014) kavramını kullanmayı tercih etmektedir.

 

*Sepetçioğlu, T. Ercan. "İki Tarihsel “Eski” Kavram, Bir Sosyo-Kültürel “Yeni” Kimlik: Mübadele Nedir, Mübadiller Kimlerdir?" Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi 180 (2014): 49-84.

*Balta, Evangelia. The Exchange of Populations, Historiography and Refugee Memory. Istanbul: İstos, 2014.

*Doruk Işıkçı’nın A Comparative Analysis of the Construction of National Narratives by Thre Refugee and Exchangee Associations in Greece and Turkey (Yunanistan ve Türkiye’deki Mülteci ve Mübadil Dernekleri Tarafından Oluşturulan Ulusal Anlatıların Karşılaştırmalı Bir Analizi, 2018). TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, sayfa 22’den alınmıştır.