Görüntülü Arama ve Çevrimiçi Görüşme

Görüntülü Arama ve Çevrimiçi Görüşme


Jessica Sullivan (2012), son 50 yılda gelişen teknolojiyle birlikte toplumsal araştırmalarda kullanılan araştırma yöntemlerinde hiç olmadığı kadar çok fazla seçeneğin olduğunu belirtmiştir. Sullivan’ın belirttiği üzere, bu seçeneklerden bir tanesi yüz yüze etkileşim yerine, kullanılan Skype gibi video konferans seçenekli iletişim programlarıdır. Bu programlar, bireysel görüşmelerin yanı sıra gruplarla görüşme yapmak, küçük odak gruplar düzenlemek ve çok daha fazlası için nitel araştırmada kullanılabilir. Hem odak grup görüşmelerin hem de derinlemesine görüşmelerin yapılabileceği çevrimiçi görüşmeler, eş zamanlı (senkron) ve eş zamanlı olmayan (asenkron) şekilde yapılabilir (Hooley vd. 2012).

Skype/Zoom Meeting gibi video konferans programları da eş zamanlı görüşmeler içerisinde değerlendirilir. Bu programlar henüz yeni bir araştırma yöntemi olsa da çeşitli çalışmalarda nitel bir veri toplama yöntemi olarak kullanılmaya başlanmış, fakat aynı zamanda olanakları ve sınırlılıkları da tartışılmaya açılmıştır. Öncelikle araştırmacı ve görüşmeci arasında, geleneksel yöntemlere benzer, eşzamanlı ve yüz yüze bir iletişim mevcuttur. Bu tür çevrimiçi video konferans uygulamalarının, zaman ve mekân sınırlaması olan kişileri de araştırmaya dâhil edebilmesi ve uygulamaların maliyetsiz olması gibi kolaylıklar, araştırmacıların bu uygulamalara yönelik olanaklar olarak sıraladığı özelliklerdir (Hanna 2012, Deakin ve Wakefield 2013, Jangharban vd. 2014). Bunların yanında bazı sorunların ve sınırlılıkların da olabileceğine değinilmiştir. Sullivan (2012), video konferans kullanan herhangi birinin, ses kalitesi, mikrofon, web kamerası arızaları ve canlı yayında gecikme ile ilgili sorunların yaşayabileceğini ve internet bağlantı hızı, bilgisayarın kalitesi gibi faktörlerinde bu görüşmeleri etkileyebileceğini belirtmiştir. Deakin ve Wakefield (2014) de internet bağlantısını sürdürmek için gerekli teknolojik yeterliliğe sahip olma ihtiyacının, bazı katılımcıların dışlanması anlamına gelebileceğine değinirler. Ancak bu tür problemlerin diğer araştırma yöntemlerinde de olabileceğini belirterek, eşzamanlı çevrimiçi görüşmelerin olanaklarının, sorunlarına göre daha fazla olduğu konusunda hemfikirdirler.

Makbule OLCAY UYSAL 

*Hooley, T., Wellens, J., ve Marriott, J. (2012). What is Online Research?: Using the Internet for Social Science Research. New York: Bloomsbury Academic.
*Sullivan, J. R. (2012). Skype: An Appropriate Method of Data Collection for Qualitative Interviews?, The Hilltop Review, 6, 54-60.
*Deakin, H., ve Wakefield, K. (2013). Skype Interviewing: Reflections of Two PhD Researchers. Qualitative Research.
*Janghorban, Roksana vd. (2014). Skype Interviewing: The New Generation of Online Synchronous Interview In Qualitative Research. International Journal of Qualitative Studies on Health and Well-Being. 9:1
*Hannah, Paul (2012). Using Internet Technologies (Such As Skype) As a Research Medium: A Research Note. Qualitative Research. 12(2) 239– 242.